Sakarya Solucan Gübresi
Kompost (Mama) Yapımı
» Çimen, ot
» Ağaç yaprakları
» Mısır sapı, yaprakları, koçan yaprakları veya öğütülmüş koçan
» Buğday, arpa veya yulaf samanı
» Talaş, kağıt, karton parçaları (kuşe ve beyaz kağıt olmaz)
» Yonca
» Fabrikaların bitkisel atıkları

» Çay posası
» Yumurta kabukları
» Pancar yaprakları
» Mutfak veya hal atıkları (sebze, meyve kalıntıları veya kabukları)

Daha burada adını sayamadığımız pek çok bitkisel atık kompost yapımında kullanılabilir. Önemli olan tuz, asit ya da kimyasal içerikli olmasın. Kompsot ve solucan maması aynı şeydir.

Kompost nasıl hazırlanır?

Malzemeler;

1.200 kg taze hayvan gübresi,
600 kg yukarıda yazdığımız materyallerden herhangi biri veya hepsinden katabilirsiniz. Elinizin altında ne varsa kullanmakta özgürsünüz.

Eğer hiçbir şey bulamazsanız en iyi çözüm çay posası kullanmaktır. Solucanların en sevdiği bitkisel atıklardan biridir ve elde edeceğiniz gübrenin kalitesini ciddi ölçüde arttırır.

Karışımı %70 taze ağır gübresi %30 bitkisel atıklar olarak hazırlamak idealdir. Böylece hasat edilecek solucan gübresi A kalite olacaktır.

Çay posasını çevrenizde bulunan kahvehane veya çay ocaklarından temin edebilirsiniz. Rica ederseniz çöpe atmak yerine sizin için bir kenarda biriktireceklerdir. İş yapan bir kahvehane bir ayda 200 kg çay posasını çöpe atıyor. Bunlara büyük boy çöp poşetleri dağıtırsanız hem kaliteli kompost için en zengin bitkisel atığa bedava ulaşmış olursunuz hem de çöpe gidecek değerli bir atığın geri dönüşümüne katkı sağlamış olursunuz.

Şimdi bu bitkisel atıklardan solucan maması nasıl hazırlanır onu açıklayalım;
1.200 kg taze ağır gübresi ve 600 kg çay posasını mümkünse doğrudan güneş görmeyen kapalı bir alanda uzun bir yığın yaparak karıştırın. Eğer bu karışımı kapalı bir alanda yapma şansınız yoksa bir ağaç gölgesinin altına naylon serip onun üzerinde yapabilirsiniz.

Hazırladığınız bu karışım 4 günde bir defa karıştırılır ve ortalama olarak 40 günde fermente olur. 40 gün sonunda bu karışımı mama olarak solucanları beslemek için kullanabilirsiniz.

Kompost fermente edilirken sürekli %80 nemli olmalıdır. Her karıştırma sırasında karışımdan elinize bir miktar alıp avucunuzda sıkın, su çıksın ancak damlamasın. Eğer nem yeterli değilse karışıma bir miktar su verin. Eğer fazla ıslaksa zaten zamanla fazla nem buharlaşacaktır.

Önemli; kompost kesinlikle toprak ile temas etmemeli veya karışımda yanmış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Bunun sebebi ise kompost içine sıradan toprak solucanlarının sızmasını engellemektir. Solucan ırkının safkan kalması için toprak ile teması kesmek gerekiyor. Aynı şekilde kenarda uzun süre beklemiş, halk dilince bilinen adıyla yanmış hayvan gübresinin içinde sıradan toprak solucanları vardır. Ayrıca yanmış hayvan gübresi milyonlarca bakteri ve haşere tarafından istila edilip içindeki besinler bunlar tarafından tüketilir. Yanmış hayvan gübresinde solucanlara besin olacak bir materyal kalmaz.
 
 
Pro WEB